IW STi Forum banner

Tylko mały wykres z hamowni Stock vs. Stage 1 - 2020 STI

23K views 19 replies 9 participants last post by  yamahaSHO  
#1 ·
Piszę tylko po to, aby dodać do dostępnych danych. Oto wykres z hamowni dla mojego STI z 2020 roku i strojenia Stage 1. Jedyną rzeczą, która miałaby wpływ na moc samochodu w tej chwili, jest dolot Cobb SF.

Seryjny
62062

Wystrojony
62063

#4 ·
Ładne przyrosty, ale tak, te liczby bardziej przypominają protune 2 etapu z downpipe itp.... wysoki odczyt Dyno. Po prawie 15 latach i 3 STi, nie przejmuję się zbytnio liczbami. Właśnie zrobiłem pro tune 1 etapu w moim 2020 i zyskałem około 40whp/20 wtq. Dobrze się czuje i utrzyma mnie do czasu, aż zdecyduję się zainstalować mój zestaw flexfuel i resztę pozostałych części z mojego 11 z ulepszeniem turbosprężarki:)

#6 ·
Zgadzam się, te liczby są trochę wysokie. Zyski są dobre, ale moment obrotowy jest szczytowy. Spędzam sporo czasu na tego typu hamowni i kalibracja jest ogromna. Oto 2020 STi (wiem, że jest napisane 2018), które zrobiłem niedawno, czyli etap 2. Ma również opony zimowe, które obniżą wyniki mocy na hamowni.

Dwa wykresy to moja początkowa e-tune vs. hamownia... Nie zrobiono żadnego pre-dyno.

View attachment 62068
Po prostu jestem ciekaw, jak dużą stratę widziałeś podczas sesji na hamowni z samochodami na oponach zimowych? Jestem pewien, że zależy to również od samej opony. Czy zauważyłeś różnicę między samochodami na oponach zimowych z dużym blokiem bieżnika, takich jak Blizzak, a samochodem na oponach zimowych o wysokich osiągach?

Po prostu jestem ciekaw wyników, nie ma zbyt wielu informacji na ten temat.

#7 ·
O ile pamiętam, w konfiguracji takiej jak ta, to strata ~20 KM na kołach. Kolejną rzeczą do rozważenia jest wysokość. Jasne, ma korekty na hamowni, jednak nie może skorygować braku mocy turbosprężarki. Jeśli wziąłbyś ten sam samochód i hamownię i upuścił go o 5 tysięcy stóp, turbosprężarka będzie znacznie wydajniejsza i pokaże to w liczbach.

Zazwyczaj nie mam zbyt wielu samochodów na hamowni z oponami zimowymi, ponieważ większość samochodów, które robię, to zabawki na ładną pogodę lub samochody wyścigowe.

#8 ·
O ile pamiętam, w takiej konfiguracji strata wynosi około 20 KM. Kolejną rzeczą do rozważenia jest wysokość. Jasne, ma korekty na hamowni, jednak nie może skorygować turbosprężarki, której brakuje pary. Jeśli wziąłbyś ten sam samochód i umieścił go na hamowni, a następnie opuścił go o 5000 stóp, turbosprężarka będzie znacznie wydajniejsza i pokaże to w liczbach.

Zazwyczaj nie mam zbyt wielu samochodów na hamowni z oponami zimowymi, ponieważ większość samochodów, które robię, to zabawki na ładną pogodę lub samochody wyścigowe.
Wow, to naprawdę spora strata. Jestem jednak ciekaw, czy samochód miałby również problem, gdyby podczas sesji miał opony letnie? Biorąc pod uwagę fakt, że opony letnie mogą nie trzymać się dobrze na zimnie, czy nie spowodowałoby to jakiegoś poślizgu pod obciążeniem i prowadziłoby do niższych liczb?

#10 · (Edited)
Dla odniesienia, mój ma letnie opony i jest w stanie MD, gdzie jesteśmy na wysokości około ~350 stóp.

Edycja: P.S. Jakiekolwiek są prawdziwe liczby, jest to w 100% lepsze niż w stanie fabrycznym. Wystarczająco dobre, aby powstrzymać mnie przed wydawaniem wszystkich pieniędzy na stg 3 😅 A samochód jak dotąd działa świetnie. Dla tych, którzy nie chcą zbytnio zagłębiać się w króliczą norę w tej chwili, nie zawahałbym się powiedzieć, że dolot i strojenie są warte każdego grosza. Ale mogę być nieco stronniczy, ponieważ zrobiłem również mocowania silnika, mocowania skrzyni biegów i kilka innych elementów w tym samym czasie.

#11 ·
Dla odniesienia, mój ma standardowe opony letnie i jest w MD, gdzie jesteśmy na ~350 stóp.

Edycja: P.S. Jakiekolwiek są prawdziwe liczby, jest o 100% lepiej niż w standardzie. Wystarczająco dobrze, aby powstrzymać mnie przed wydawaniem wszystkich pieniędzy na stg 3 😅 A samochód jak dotąd działa świetnie. Dla tych, którzy nie chcą teraz schodzić zbyt daleko w dół króliczej nory, nie wahałbym się powiedzieć, że dolot i strojenie są warte każdego grosza. Ale mogę być nieco stronniczy, ponieważ zrobiłem również mocowania silnika, mocowania skrzyni biegów i kilka innych elementów w tym samym czasie.
To są jedne ze słynnych ostatnich słów. Też tak mówiłem... potem zrobiłem turbo i modyfikacje wspomagające... potem poszedłem na zamknięty pokład z innym turbo, itp., itd.

Niezależnie od tego, protuningowany standardowy samochód jest o niebo lepszy niż to, co wychodzi z fabryki, a wzrost mocy to tylko dodatkowa korzyść w tym momencie.

#15 ·
Powiedziałem, że zrobię tylko OTS stage 2, kiedy kupię swój...
Powiedziałem, że nie zamierzam robić nic poza zawieszeniem i skończyłem pozbywając się zawieszenia i przeszedłem do stage 2. Stage 1 to świetny mod w porównaniu do serii i bardzo polecany. Stage 2 nie jest konieczny, ale budzi samochód nieco bardziej niż stage 1.
Czy to jest wykres z hamowni stage one czy 1+? Czy robiłeś pomiar na hamowni z SF czy standardowym dolotem?
Dolot cobb SF jest uważany za zamiennik standardowy. Bardzo małe zyski, po prostu poprawia przepływ powietrza i turbulencje, ale można go zainstalować bez strojenia. Tylko cobb i SPT, jak sądzę, mogą to zrobić. Wszystkie inne psują liczby/odczyty.

Stage 1 to tylko strojenie.
Stage 2 to ulepszony downpipe + strojenie

#17 ·
Chociaż zgadzam się, że różnica od początku do końca jest tym, gdzie się to dzieje, możesz mieć całkiem dobre pojęcie o tym, co samochód powinien pokazywać na konkretnym hamowni. DynoJet jest prawdopodobnie najbardziej spójny, ponieważ jest to bęben o wadze 3000 funtów i operator nie ma z czym majstrować. To ten sam powód, dla którego wszystkie sankcjonowane organy wyścigowe chcą wykresu hamowni DynoJet do klasyfikacji. Hamownię w wątku można manipulować, aby zawyżać liczby... Ten, którego regularnie używam, przeprowadził wiele testów na samochodach ze 'znanymi' liczbami, aby ustawić, gdzie powinna być ich hamownia. To, co odkryłem w przypadku tej konkretnej hamowni, to świetna spójność między samochodami. Hamownia, której najbardziej nie lubię pod względem spójności, to Mustang. Możesz równie dobrze rzucić rzutką na liczbę mocy.

Wszystkie z nich wykorzystują korekty dla tego, co stwierdziłeś powyżej. Czego nie może zrobić, to uwzględnić wydajności sprężarki przy danym DA.

#19 ·
Na 19 up STI, Cobb ma tylko OTS stage 1 (tylko strojenie) i stage 1+ (strojenie i dolot cobb sf). Ze względu na zmiany w silniku 19 up (dolot, wydech, strojenie itp.) OTS stage 2 up jest wciąż w fazie rozwoju.

Pytanie ponownie, czy OP miał seryjny dolot czy dolot SF podczas testu na hamowni?

#20 ·
Tutaj był wczoraj STi z 2017 roku, etap 2... Strojenie tak naprawdę nie różniło się od tego, co zamieściłem powyżej, ale nie miał opon zimowych. Ten samochód nie lubił utrzymywać doładowania, bez względu na to, ile WGDC (niektóre tak mają, zwłaszcza na wysokości 5k+ stóp nad poziomem morza).