IW STi Forum banner

POMOC W SPRAWDZANIU SILNIKA P2441

4.9K views 11 replies 5 participants last post by  kylethomas  
#1 ·
Samochód: 2011 STI Hatch
Od miesięcy śledzę ten CEL P2441 i nie mogę tego pojąć. Mam nadzieję, że ktoś tutaj rzuci trochę światła na ten temat.
Zaczęło się w lipcu 2022 roku. Znikąd kod pojawił się przy uruchomieniu, bez wcześniejszych problemów ani modyfikacji. Sprawdziłem kod i stwierdziłem, że to RH Air Pump Solenoid Stuck Closed. Bez wstępnych testów pomyślałem, że elektrozawór jest skorodowany i zablokowany, ponieważ był to powszechny problem w tych samochodach ze względu na konstrukcję. Następnie przystąpiłem do zakupu i instalacji nowego elektrozaworu (co jest królewskim PITA, usuwanie wlotu itp.)
Po instalacji przejechałem samochodem dookoła bloku i w 4. cyklu uruchamiania ten sam kod pojawia się ponownie. W tym momencie poczułem się pokonany.
Przeszukalem instrukcję serwisową i wykonałem wszystkie kroki, które zalecają w celu rozwiązania problemu, które mogłem. Rzeczy, które do tej pory zweryfikowałem, to: Bezpiecznik jest dobry, przekaźnik jest dobry, zasilanie przekaźnika jest dobre, zasilanie złącza elektrozaworu jest dobre, masa ze złącza elektrozaworu i przekaźnika jest dobra. (Potwierdziłem kroki z instrukcji serwisowej: 1, 2, 3 [przez zmostkowanie przekaźnika], 7, 14, 15, 16, 17)
Jedyną rzeczą, której jeszcze nie sprawdziłem, jest złącze przy ECU, które instrukcja serwisowa wymienia do sprawdzenia. (Kroki w instrukcji serwisowej: 18, 19) Nie mam również sprzętu testowego, aby podłączyć go do OBD2, aby ręcznie włączać/wyłączać elektrozawór, ale udało mi się go uruchomić, mostkując przekaźnik.
Jeśli ktoś ma jakąkolwiek wiedzę na ten temat, PROSZĘ O POMOC. Jestem w tym momencie zdesperowany lol Chciałbym zachować system do celów smogowych w Kalifornii.

#2 ·
Wygląda na to, że jesteś na dobrej drodze do zdiagnozowania problemu. Najłatwiejszym i najskuteczniejszym sposobem może być zakup narzędzia diagnostycznego, którego potrzebujesz do przetestowania. Jeśli uda Ci się rozwiązać problem, komputer zwróci się z nawiązką przy pierwszym użyciu, w porównaniu do zabrania go do mechanika i obciążenia nie wiadomo jakimi kosztami.

#3 ·
Wygląda na to, że jesteś na dobrej drodze do zdiagnozowania problemu. Najłatwiejszym i najskuteczniejszym sposobem może być zakup narzędzia diagnostycznego, którego potrzebujesz do przetestowania. Jeśli uda Ci się rozwiązać problem, komputer spłaci się już przy pierwszym użyciu, w porównaniu do zabrania go do mechanika i obciążenia go, kto wie, ile.
Tak, narzędzie diagnostyczne kosztuje około 300 $ + na eBayu, myślę, że zawsze mógłbym je odsprzedać, jeśli się na to zdecyduję. Mam nadzieję, że ktoś przeszedł podobne doświadczenie i znalazł na to odpowiedź. Poczekam i zobaczę, zanim kupię narzędzie.

#5 ·
aby było jasne, czy wymieniłeś zawór powietrza wtórnego po stronie kierowcy, czy tylko elektrozawór na zaworze? Wymieniłeś cały zespół zaworu z czujnikiem ciśnienia barometrycznego, prawda?

To zawór rdzewieje z powodu sprężonego powietrza z wilgocią w przewodach, a nie elektrozawór na zaworze, który rdzewieje.
Hej, dzięki za odpowiedź! Wymieniłem zawór powietrza wtórnego po stronie pasażera na zupełnie nowy (cały zawór, a nie tylko elektrozawór). Dla mojego roku i modelu kod P2441 RH odnosi się do zaworu po stronie pasażera. Ten zawór nie ma czujnika ciśnienia barometrycznego.

Przetestowałem również nowy zawór przed jego zainstalowaniem. Działał tak, jak oczekiwano.

Przetestowałem również stary zawór po wyjęciu go z samochodu i ten również działał normalnie. Wiem więc, że mój problem leży poza samym zaworem, po prostu nie mogę rozgryźć gdzie. Prześledziłem każdy gorący / uziemiający przewód w tym obwodzie i wszystko działa. Jedyną rzeczą, której jeszcze nie przetestowałem, jest od przekaźnika do ECU.

#6 ·
LH / RH jest od strony kierowcy, więc pasażer to RH, kierowca to LH.

Wiem, że twój ekran cobb pokazuje RH... ale...

Jeśli podążasz za grubą linią od przekaźnika 1, prowadzi ona do strony kierowcy.
Jeśli podążasz za nieuziemioną linią od zaworu po stronie pasażera RH, prowadzi ona do przekaźnika 2.

Czy ekran cobb mógłby mieć to na odwrót?

#7 ·
LH / RH jest od strony fotela kierowcy, więc pasażer to RH, kierowca to LH

wiem, że twój ekran cobb mówi RH... ale...

jeśli podążasz za grubą linią od przekaźnika 1, idzie ona do strony kierowcy.
jeśli podążasz za nieuziemioną linią od strony zaworu pasażera RH, idzie ona do przekaźnika 2

czy ekran cobb może mieć to na odwrót?
WRX i STI są różne. STI jest pokazany z zaworem bez barometrycznego. (patrz schemat poniżej) Gdzie przekaźnik 2 zasila zawór RH.
Image

#9 ·
Dlaczego zamieściłeś instrukcje dla lewej strony, skoro problem dotyczy prawej strony?
View attachment 69039

View attachment 69040
View attachment 69041

View attachment 69042

P2441 jest faktycznie po stronie pasażera (Bank 1)
Prawa strona to ta bez Baro. Lewa strona ma baro

Czy próbowałeś właściwej procedury, czy też stosowałeś się do instrukcji dla lewej strony?
Nie zauważyłem nawet, że zamieściłem nieprawidłową procedurę. :sleep: W rzeczywistości mam wydrukowaną prawidłową procedurę dla prawej strony i to z niej korzystałem. Musiałem zrobić zrzut ekranu z nieprawidłowej sekcji instrukcji do tego posta.

Dzięki za ponowne zamieszczenie prawidłowej procedury. Zakończyłem wszystko z wyjątkiem kroku 18 w tej procedurze, sprawdzając zwarcie w wiązce od przekaźnika do ECM. Nie udało mi się również wykonać kroku 3 z powodu braku narzędzia diagnostycznego