IW STi Forum banner

Napraw uszkodzone/zerwane gwinty mocowania zacisku Brembo za pomocą wkrętek helicoil!

1 reading
97K views 15 replies 14 participants last post by  NewShockerGuy  
#1 · (Edited)
Poniżej znajduje się instrukcja DIY dotycząca naprawy zerwanego gwintu w przednim zacisku hamulcowym Brembo w STI.

Subaru wykorzystuje stalową (19 mm) śrubę do mocowania w aluminiowym zacisku. Nierówne metale podlegają 'korozji galwanicznej', gdzie aluminium 'łączy się' ze stalą. Więc kiedy chcesz odkręcić te śruby, często gwint aluminiowy w zacisku wychodzi razem z nimi i wala, gwintów nie ma i jesteś w pewnym sensie w czarnej [ha]. Ale zestaw naprawczy gwintów helicoil może uratować ci tyłek.

Inną częścią problemu może być to, że śruby te są często nieprawidłowo dokręcane momentem 114 stóp.lb, podczas gdy wystarczy je dokręcić do 80 stóp.lb.

-------------- Krótka instrukcja --------------

(1) Zaparkuj samochód, zabezpiecz i podnieś przód

(2) Zdejmij przednie koła

(3) Odłącz przewód hamulcowy od zacisku i zdejmij zacisk

(4) Użyj zestawu helicoil do naprawy/przywrócenia uszkodzonych gwintów.

(5) Zainstaluj ponownie.

***Zdecydowałem się na montaż przewodów hamulcowych ze stali nierdzewnej w tym samym czasie.

---------------Wymagane narzędzia---------------

(1) Wiertarka stołowa z tuleją, która pomieści wiertło 31/64.

(2) Zestaw helicoil #554412 (zestaw naprawczy gwintów M12 x 1,5 x 18 mm) ***18 mm oznacza długość wkładek po ich zamontowaniu. W opakowaniu mają około 1 cm długości niezamontowane.

Image

Image

(3) Lewarek, stojaki podnośnika, klocki pod koła.

(4) Klucz nasadowy.

(5) Gniazda (zalecane 6-punktowe): płytkie/regularne 19 mm i 12 mm.

(6) Uszczelniacz do gwintów Permatex czerwony. Jest on dostępny w większości zwykłych sklepów motoryzacyjnych. Dostępna jest wersja wysokotemperaturowa, która jest dobra do 450F, ale będziesz musiał ją znaleźć lub zamówić w Internecie.

(7) ***Opcjonalnie*** Klucz udarowy - pneumatyczny lub elektryczny. Udało mi się wyjąć zerwane/zatarte śruby tylko za pomocą elektrycznego klucza udarowego. Kupiłem swój w porcie handlowym za około 40 $.

(8) Klucz dynamometryczny

(9) Obrotowy adapter do gniazd

(10) Małe szczypce zaciskowe x2 (jeden do chwytania czegokolwiek, drugi do zaciskania przewodu hamulcowego).

(11) Butelka z rozpylaczem z wodą z mydłem.

(12) Ręczniki papierowe/szmaty.

(13) Zaciski ręczne Irwin quick grip x2 (12 cali).

(14) 1-stopowy kawałek drewna 2x4.

(15) Niebieska taśma malarska.

(16) Simple Green/odtłuszczacz/środek czyszczący.

(17) Stara szczoteczka do zębów

(18) PB blaster/olej penetrujący/olej do cięcia do gwintowania

(19) Kawałki kartonu/starego pudełka

(20) Kliny drewniane

(21) Gogle ochronne/ochrona oczu

(22) Szczypce igłowe

(23) prawie zapomniałem, wiertło 31/64 (nie jest dołączone do zestawu helicoil)

--------------- Szczegółowe instrukcje ----------------

(1) Zaparkuj samochód na równej powierzchni, na biegu.

(2) Lekko poluzuj przednie nakrętki kół

(3) Zablokuj tylne koła, podnieś przód samochodu, załóż stojaki podnośnika w odpowiednich miejscach. ***Nie zaciągaj hamulca awaryjnego, ponieważ będziesz musiał odłączyć przewody hamulcowe od zacisków, a jeśli hamulec awaryjny jest włączony, spowoduje to zwiększenie ciśnienia w układzie i może spowodować nadmierne wycieki podczas tego procesu.

(4) Zdejmij koła

(5) Odłącz mocowanie przewodu hamulcowego od rozpórki za pomocą gniazda 12 mm.

(6) Użyłem małych szczypiec zaciskowych, aby zacisnąć koniec standardowego przewodu hamulcowego, aby jak najmniej płynu wyciekło po odłączeniu końca. Użyłem kartonu wokół przewodu hamulcowego, a następnie szczypiec zaciskowych. Nie zaciskaj go zbyt mocno, aby nie uszkodzić przewodu.

Image

(7) Odłącz przewód hamulcowy od tyłu zacisku, poluzowując śrubę banjo 12 mm. Nie zgub 2 małych metalowych podkładek. Wycieknie niewielka ilość płynu hamulcowego. Nie dopuść do tego, aby dostało się na cokolwiek - ubrania, farbę, powłokę proszkową zacisku. Użyj butelki z rozpylaczem napełnionej wodą z mydłem, aby spryskać wszystko, na co dostanie się płyn hamulcowy, a następnie wytrzyj ręcznikami papierowymi. Następnie zakryłem otwór w zacisku niebieską taśmą malarską, aby zapobiec dalszym wyciekom.

Image

Image

(8) Poluzuj dwie śruby 19 mm mocujące każdy zacisk Brembo do zwrotnicy. Jeśli twoje śruby są 'zamrożone' w zacisku, ich usunięcie będzie bardzo trudne. Poczujesz to samo uczucie, że je krzyżujesz, co w zasadzie robisz… tj. - aluminium, które przylega do jakiejkolwiek części gwintów śrub, psuje wszelkie dobre gwinty aluminiowe, gdy śruba się wykręca. Miałem problem z dostaniem się do górnej śruby, ponieważ nakrętki/śruby mocujące mój amortyzator do zwrotnicy były na drodze, więc musiałem założyć gniazdo na śrubę ręcznie, przymocować obrotowy adapter, a następnie klucz nasadowy/klucz dynamometryczny/udar. Uważaj, gdy śruby są prawie wykręcone, zacisk może spaść na ziemię! Jeśli tak się stanie, pożegnaj się z tą ładną powłoką proszkową (odpryski/płatki). Miałem krótkie wiadro obrócone do góry dnem ze szmatą na wierzchu gotowe za zwrotnicą, aby móc je na nim postawić, jeśli zajdzie taka potrzeba.

MOMENT PRAWDY Teraz jesteś gotowy, aby dokładnie zbadać gwint otworu montażowego zacisku, aby sprawdzić, czy jesteś w klubie, czy nie (mam nadzieję, że nie!). Jeśli śruby wyszły pozornie normalnie i bez uszkodzeń, uważaj się za szczęściarza, prawdopodobnie są w porządku, ale mimo wszystko sprawdź podwójnie gwint otworu zacisku. Sugerowałbym również użycie dobrej/nowej śruby do wkręcania/wykręcania w celu sprawdzenia. Wyobrażam sobie, że jeśli uszkodzenia gwintów były minimalne, do ponownego kształtowania uszkodzonych gwintów można by użyć gwintownika lub pogłębiacza gwintów. Jeśli twoje są w porządku, możesz nie czytać dalej; jeśli są zepsute, kontynuuj.

Nałóż niebieską taśmę na przednią powierzchnię zacisku w celu ochrony. Będzie skierowana w dół na wiertarce stołowej siedzącej na kwadracie kartonu.

Image

(9) Przygotuj wiertarkę stołową. Upewnij się, że jest wypoziomowana, a wiertło jest pionowe. Jest to niezwykle ważne, aby otwór, który rozwiercasz, nie był skośny i aby reszta naprawy działała!

Jeśli wiercenie, gwintowanie i wkręcanie helicoil nie zostaną wykonane dokładnie tam, gdzie powinny, nie będą pasować do otworów montażowych na zwrotnicy.

Użyłem poziomu z kwadratu kombinowanego, aby sprawdzić, czy stół prasy jest wypoziomowany i musiałem użyć drewnianych podkładek pod stopami prasy, aby wszystko było idealne. Umieściłem mały kwadrat kartonu na stole wiertarki stołowej, aby chronić zacisk. Użyłem kawałka drewna 2x4, aby pomóc ustabilizować zacisk. Umieść zacisk w pozycji do wiercenia, a następnie zamocuj zacisk. Użyj również poziomicy, aby upewnić się, że zacisk jest wypoziomowany na wypoziomowanej wiertarce stołowej. W razie potrzeby użyj drewnianych podkładek nad/pod drewnem 2x4 wokół zacisku.

(10) Obracaj/opuszczaj wiertło kilka razy, aby upewnić się, że wierci w otwór dokładnie pośrodku, w oparciu o to, gdzie go zamocowałeś. Opuść wiertło do punktu, w którym ledwo styka się z zaciskiem, a następnie obróć tuleję/wiertło ręcznie, obserwując same krawędzie wiertła obracające się względem krawędzi otworu zacisku, który będzie rozwiercany, aby upewnić się, że jest idealny. Jeśli wygląda dobrze, jesteś gotowy do wywiercenia otworu. Poświęć trochę czasu i przesuwaj się w/wyjmuj kilka razy, gdy pracujesz całą drogę przez otwór. Noś gogle ochronne i zdmuchuj wióry podczas przechodzenia w/wyjścia. Aluminium jest miękkie, a wiertło powinno przejść bez problemów.

Image

Image

Image

Image

Image

Zdjęcie zerwanych gwintów przed wierceniem:

Image

Po wierceniu:

Image

(11) Teraz jesteś gotowy, aby nagwintować nowy otwór za pomocą dołączonego gwintownika. ***Gwintownica/narzędzie nie jest dołączone do zestawu helicoil. Myślę, że do jego trzymania można użyć szczypiec zaciskowych. Użyłem mojej gwintownicy z innego zestawu gwintowników i matryc, który mam. ***Konieczne jest, aby gwintowany otwór był tak prosty/pionowy, jak to tylko możliwe. Poświęć trochę czasu i odsuń się i spójrz na niego z różnych kątów, aby upewnić się, że wygląda prosto/pionowo. Przesuwaj i wycofuj po każdych kilku obrotach, aby usunąć wióry, spryskując olejem penetrującym lub zdmuchując/szczotkując. Upewnij się, że schodzisz całą drogę w dół, aby zwężane końce gwintownika przeszły przez (poza) dno otworu, aż regularna (szeroka) część gwintownika nagwintuje koniec otworu. Jeśli nie przesuniesz normalnej (szerokiej) części gwintownika wystarczająco daleko, nie będzie wystarczającej liczby odpowiednio uformowanych gwintów, aby wkładka helicoil wkręciła się (nie przejdzie). Użyłem dużej ilości PB blaster, aby okresowo spryskiwać i smarować gwintownik.

Image

Po gwintowaniu:

Image

(12) Oczyść olej do cięcia/PB blaster z nowo nagwintowanych gwintów za pomocą Simple Green i starej szczoteczki do zębów. Wytrzyj ręcznikiem papierowym/szmatką. Oczyść/wydmuchaj resztki wody/kłaczków. Gwinty są teraz ładne i czyste i gotowe do nałożenia uszczelniacza do gwintów. Nałóż kilka kropli uszczelniacza do gwintów.

Image

(13) Teraz jesteś gotowy do zainstalowania helicoil. Postępuj zgodnie z instrukcjami zawartymi w zestawie i schemacie. Pierwszy raz to chwila niepokoju, ale potem reszta przebiega bardzo sprawnie. Włóż helicoil do dużej, długiej, sześciokątnej części z tworzywa sztucznego, którą nazwę

This post has been deleted
#5 ·
#4 ·
Dzięki za zamieszczenie tych instrukcji!

Właśnie skończyłem instalować helicoil w jednym z moich tylnych zacisków.

Użyłem tego zestawu helicoil:

Helicoil 5546-10 M10x1.5
Zastosowałem więc inne podejście niż to sugerowane, aby wyrównać zacisk do wiercenia.

Po walce z kilkoma różnymi drewnianymi przyrządami zrezygnowałem i w zasadzie owinąłem zacisk w kilka plastikowych worków, a następnie włożyłem go do małego kartonowego pudełka, a następnie wypełniłem pudełko pianką "Great Stuff", trzymając zacisk prosto za pomocą wiertarki stołowej.

To w zasadzie spowodowało, że zacisk został w większości osadzony w sztywnym pianie w małym kartonowym pudełku, które można było teraz łatwo utrzymać na miejscu, abym mógł go wywiercić.

Pianka rozprężna Great Stuff jest zwykle używana do uszczelniania szczelin i pęknięć w budynkach - używam jej od jakiegoś czasu do robienia form rzeczy do projektów artystycznych. Najważniejsze rzeczy, które należy wiedzieć o pracy z pianką rozprężną, to:

1 - Jest niezwykle lepka - jeśli dostaniesz ją na siebie lub inne rzeczy, przyklei się jak szalona - benzyna i rzeczy takie jak płyn do czyszczenia hamulców ją usuną. (Pro-tip... nie wkładaj jej we włosy ani na swoje zwierzaki!)
2 - Rozszerzy się powoli i rozszerzy się większa niż myślisz - używaj jej oszczędnie, w przeciwnym razie okaże się, że masz pianę przelewającą się wszędzie!
3 - Nie nakładaj jej zbyt grubo, 3/4" lub pojedyncze warstwy oddzielone kilkoma minutami spryskiwania wodą - to spowoduje szybsze utwardzanie
4 - W razie wątpliwości nakładaj warstwę po warstwie, aż wypełnisz karton - odczekaj około 15 minut między warstwami.
5 - Ile i jak szybko się rozszerza, zależy w dużej mierze od temperatury.
6 - Jeśli nałożysz pianę zbyt grubo, nigdy nie wyschnie, więc warstwa po warstwie, ze spryskiwaniem wodą.

**Może to być ekstremalny bałagan - więc możesz najpierw poćwiczyć z pustym pudełkiem, aby poczuć pracę z pianką rozprężną.**

**Polecam tę metodę tylko wtedy, gdy nie można znaleźć żadnej innej odpowiedniej metody trzymania zacisku prosto!! - pianka nie jest całkowicie sztywna - ma pewną podatność - ale utrzyma zacisk na miejscu - więc możliwe jest, że zacisk stanie się nieskwadratowy - jeśli podczas wiercenia zacisku zostanie przyłożona zbyt duża siła**

Będziesz potrzebować:
- gumowe/lateksowe rękawice
- płyn do czyszczenia hamulców / benzyna (jakiś rozpuszczalnik)
- pianka rozprężna Great stuff w czerwonej puszce (z Lowes lub Home Depot)
- Plastikowe torby (bez dziur!!) wystarczająco duże, aby pomieścić zacisk
- Taśma klejąca
- Małe kartonowe pudełko, które jest wystarczająco duże, aby umieścić w nim zacisk, pomoże, jeśli możesz upewnić się, że jest wystarczająco głębokie, aby pianka nie wylewała się łatwo z jego krawędzi.

Oto jak to zrobiłem:
1. Zdobądź trochę "Great Stuff Expanding Foam" z Home Depot lub Lowes (dostałem ten w czerwonej puszce do szczelin i pęknięć

2. Znajdź małe kartonowe pudełko wystarczająco duże, aby pomieścić zacisk, ale także dość głębokie, aby pianka nie wylewała się na ziemię podczas rozprężania.

3. Sprawdź i zaklej szwy na spodzie pudełka - chcesz, aby pianka pozostała w pudełku i nie wyciekała.

4. Wymyśl sposób na wyrównanie zacisku w swojej wiertarce stołowej - mój zacisk wciąż miał wystarczająco dużo gwintów, aby wkręcić w niego gwintownik, a następnie dokręcić gwintownik w uchwycie wiertarskim - zasadniczo zawieszając zacisk z uchwytu wiertarskiego wiertarki stołowej.

5. Używając butelki z rozpylaczem napełnionej wodą, delikatnie spryskaj wnętrze pudełka wodą (pianka utwardza się szybciej, jeśli używasz wody)

6. Owiń zacisk i wiertarkę stołową w plastikowe worki (upewnij się, że plastikowe worki nie mają wycieków) - zaklej je taśmą, aby pianka nie wyciekała na wiertarkę stołową lub zacisk. W moim przypadku miałem plastikowe worki zakrywające zacisk i na głowicę wiertarki stołowej, zakleiłem plastikowe worki ciasno wokół wiertarki stołowej. Celem jest to, aby pianka rozprężna nigdy nie miała bezpośredniego kontaktu z metalowymi elementami wiertarki stołowej lub zacisku.

**Należy założyć, że wszystko, czego dotknie pianka rozprężna, również się do niej przyklei, dlatego kluczowe jest, aby pianka rozprężna nie miała kontaktu z niczym, co nie jest jednorazowe!! - Pamiętaj, aby nosić gumowe rękawice, robić to na zewnątrz i mieć dobrą wentylację**

7. Równomiernie spryskaj około 3/4" cala lub jedną warstwę pianki na dno pudełka - używaj jej oszczędnie, zrobiłem zygzakowaty wzór jednej warstwy pianki na dnie pudełka - z pianką rozprężną mniej znaczy więcej.

8. Używając stojaka wiertarki stołowej do podparcia kartonowego pudełka, podnieś go tak, aby zacisk znajdował się teraz w warstwie pianki rozprężnej, którą rozprowadziłeś na dnie pudełka. Celowo wepchnąłem zacisk, aby dotknął dna kartonowego pudełka.

9. Spryskaj jeszcze około dwóch warstw (3/4" grubości) pianki rozprężnej wokół zacisku, aby po rozprężeniu pianka utrzymała zacisk na miejscu, spryskując wodą między warstwami. (Kiedy skończyłem, pianka rozszerzyła się do około 2" nad zaciskiem, ale nie wylała się z kartonowego pudełka).

10. W zależności od temperatury, pełne rozprężenie pianki zajmie kilka godzin, nie zostawiaj pianki samej, dopóki nie będziesz pewien, że w pełni się rozprężyła - w przeciwnym razie możesz wrócić do wiertarki stołowej, która jest osadzona w pianie.

11. Odczekaj 24 godziny

12. Używając ostrza żyletki, odetnij nadmiar pianki, która uniemożliwiłaby wiercenie zacisku, w moim przypadku w zasadzie wyciąłem wokół kartonowego pudełka, odsłaniając górę zacisku.

13. Wyśrodkuj i sprawdź wyrównanie zacisku i wiertarki stołowej

14. Powoli i delikatnie wywierć nowy otwór dla helicoil - pianka ma pewną podatność, więc nie przykładaj zbyt dużego nacisku, w przeciwnym razie nie będziesz w stanie utrzymać go prosto.

15. Po wywierceniu możesz po prostu wyrwać zacisk z formy z pianki rozprężnej, którą z niego zrobiłeś.

Attachments

#7 ·
17.08.: posprzątane.

#9 ·
Wolałbym zachować ostrożność, jak wskazał OP. Jeśli nie masz pod ręką pionowej wiertarki, sugeruję zabranie tych instrukcji do porządnego warsztatu mechanicznego. Postępowałem zgodnie z instrukcjami w każdym szczególe i rozwiązanie zadziałało. Zestaw Heli Coil jest dość drogi, ale znacznie tańszy niż płacenie za wymianę zacisku OE.

Przy odpowiednich narzędziach i odrobinie cierpliwości to rozwiązanie jest solidne. Nie idź na skróty.

(9) Skonfiguruj swoją wiertarkę. Upewnij się, że jest wypoziomowana, a wiertło jest pionowe. Jest to niezwykle ważne, aby otwór, który rozwiercasz, nie był przekrzywiony i aby reszta naprawy działała! Jeśli wiercenie, gwintowanie i wkręcanie helikoptera nie zostanie wykonane dokładnie tam, gdzie powinno, nie będzie pasować do otworów montażowych na zwrotnicy.

#14 ·
Też to właśnie zrobiłem. Dzięki za świetny opis.

Pominąłem krok wiercenia po tym, jak technik Subaru powiedział mi, żebym się nie przejmował. Z mojego ograniczonego doświadczenia wynika, że jeśli gwintujesz ręcznie, to naturalnie podąża on ścieżką najmniejszego oporu i prostuje się, jeśli robisz to powoli i równomiernie. Ale to tylko ja... rób to na własne ryzyko...

Poza tym byłem zaskoczony, jak łatwo było gwintować zaciski ręcznie...

#16 · (Edited)
Jestem zdezorientowany.

Zestaw Helicoil, który jest zalecany do przednich zacisków, to:

Helicoil 5546-10 M10x1.5

Ale zestaw Time Cert to: M12x1.5

Żeby nie brzmieć jak idiota, ale czego potrzeba do przedniego brembo STi z 2005 roku? Miałem jedną zerwaną śrubę w zacisku.

Nie znam również rozmiarów tylnego zacisku, ponieważ śruba zerwała się również w nim. Chciałbym również użyć zestawu Time-Sert do tyłu.

EDIT:

Wolę teraz wybrać zestaw Time-Sert po przeczytaniu o nim. Wydaje się o wiele lepszy.

Jaki jest rozmiar śruby tylnego zacisku brembo? Myślę, że znalazłem, ale nie jestem w 100% pewien.
M8 x 1,25 mm?
Czy to byłby zestaw Time-Sert do tyłu?
Amazon.com: Time-Sert M8x1.25 thread repair kit #1812 by TIME-SERT: Automotive

-Nigel