IW STi Forum banner

1961 - 1967 of 1967 Posts

·
Registered
Joined
·
1,034 Posts
That sucks about your bearing.

I had my EWG plumbed like yours, with only 1 fitting being used on the EWG, and the car needed a considerable amount of WGDC to regulate boost.

once I added the 2nd port, the WGDC went down so far that I needed to swap in a smaller spring. I was hitting 30 psi at 4% WGDC where it took 95% to hit 30 psi before.
 

·
Registered
Joined
·
4,887 Posts
Discussion Starter #1,962
58554

58555

58556


So it looks like it had oil starvation. Guess I used too much sealant on the case halves which fell off and clogged the pickup. The oil pan sealant was intact and looked fine. All the rod bearings looked like they were getting hot. I'll most likely send the pistons and rods back to Manley for inspection.

Already ordered all the seals, gaskets, new 3 port, 1/4" fittings and new 625+ head studs. I'll be getting new valve seals too since it always had bursts of smoke at start up but would go away.

Not sure which route I want to take on the block though:
A) Have the case bored to a .03 PWC vs the .025 its currently at, send the pistons and rods back to manley for inspection and attempt to build it again.
B) Get a new prebuilt OEM sb :/

IAG said the crank, rods and pistons are most likely no good from the oil starvation and worst case is the case is no good too. I guess we will see after inspection.

Good luck with the rebuild; getting the heads decked?

Get in touch with Phatbotti Tuning or JRtuned, they'll do you right.
The heads only have 1100 miles so shouldnt need tk be redecked again. I'll double check, just haven't yet.

Are you still in KS?
 

·
Registered
Joined
·
4,887 Posts
Discussion Starter #1,963
That sucks about your bearing.

I had my EWG plumbed like yours, with only 1 fitting being used on the EWG, and the car needed a considerable amount of WGDC to regulate boost.

once I added the 2nd port, the WGDC went down so far that I needed to swap in a smaller spring. I was hitting 30 psi at 4% WGDC where it took 95% to hit 30 psi before.
Wow! Didn't realize it made that much of a difference. What size springs are you using to achieve your 30psi now?
 

·
Registered
Joined
·
4,887 Posts
Discussion Starter #1,965
That's crazy^

I finally got some time to mess with the engine. Got my rods and pistons sent to Manley for inspection, cleaned the OCVs and AVCS gears. I inspected the oil pump and it's toast; debris all in the rotors and the plunger was wedged in the tunnel.

I'm trying to finish a customers car so I can buy a new oil pump and crank but the machine shop sand blasted the customer's cam journals and valve bucket tunnels :mad: Going in a minute to talk to the shop.
 

·
Registered
Joined
·
5,453 Posts
Can you send me high res pics of the bearings? I see some bearing tells that are not oil starvation, but not certain with these pics.

That is a lot of silicone in the pickup, but I've seen worse!
 

·
Registered
Joined
·
4,887 Posts
Discussion Starter #1,967
Can you send me high res pics of the bearings? I see some bearing tells that are not oil starvation, but not certain with these pics.

That is a lot of silicone in the pickup, but I've seen worse!
Here are pics of the rods before shipping them out. I don't have the bearings anymore.
59132

59133

59134
 
1961 - 1967 of 1967 Posts
Top